Söderbergska handelspriset 2012 till Jarno Vanhatapio

Det Söderbergska handelspriset tilldelades i år till en entreprenör som har bidragit till att utveckla försäljning och distribution med hjälp av internet. Priset gick till Jarno Vanhatapio som startade nätbutiken Nelly.com.

Prisjuryns motivering

Pristagaren belönas enligt juryns motivering ”för hans sätt att utnyttja kommunikation över internet till att forma ett nytt konsumentbeteende och skapa nya och effektiva distributionsvägar för varor och tjänster.”

Det Söderbergska handelspriset delas ut till den eller dem som genom framstående teoretiska eller praktiska insatser bidragit till utvecklingen inom distributionsområdet i vid bemärkelse.

– De senaste åren har en rad unga svenska entreprenörer revolutionerat våra konsumtionsvanor på internet, vad gäller allt från musik till mode. Jarno Vanhatapio är en av dessa pionjärer, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg som är ordförande i juryn för det Söderbergska handelspriset.

Jarno Vanhatapio. Foto Magnus Söderlund.

Priset är det största i sitt slag i Sverige och delas i år ut för 24:e gången. Prissumman är på 500 000 kronor.

Prisutdelningen och prisföreläsning ägde rum i samband med Svensk Handels årsstämma den 7 maj 2012.

Jarno Vanhatapio
Jarno Vanhatapio är i grunden utbildad murare och har arbetat som byggare. I tre år var han anställd vid en norsk oljeplattform för att ha råd med planerna att starta eget. År 2003 startade han näthandelsföretaget Nelly.com och drev det från sin lägenhet i Borås. Inriktningen var damunderkläder och försäljningen fick fart redan från starten. På något år omsatte verksamheten redan ett par miljoner.

Trenden fortsatte och företaget har idag ett brett sortiment av både herr och damkläder, accessoarer och skönhetsprodukter. År 2007 köptes bolaget till 90% av e-handelsföretaget cdon som då ingick i MTG-koncernen.