Sigurd Bronger.
Foto Charlotta Lindgren

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2012 till den norske smyckeingenjören Sigurd Bronger

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har tilldelat Sigurd Bronger 2012 års pris på en miljon svenska kronor.

Prisnämndens motivering

”Årets pristagare är smyckeingenjör. Med sina objekt bjuder han oss med på en resa i ett mekaniskt sagolandskap, fullt av pojkdrömmar och romantiska och lustfyllda spratt. Sigurd Bronger tar oss tillbaka till industrialismens tidiga formspråk och renässansens uppfinningar, eller till framtidens utopiska visioner. Tid är ett material vid sidan om ädla metaller, diamanter och trä, allt noga utvalt och bearbetat under en lång gedigen process.”

Sigurd Bronger är en smyckeformgivare som verkar i den småskaliga och finkänsliga sfären; mellan det tidiga 1900-talets mekaniska industrialism, humor, kärlek till materialet, tid och det finslipade.

Brongers smycken är genusöverskridande, även om processen är lekfullt manlig – med kugghjul, finmekanik och underbara handgjorda förpackningar.

Tid behandlar han som ett material, vid sidan om mässing, ädelmetaller, diamanter och trä – allt noga utvalt och bearbetat under en lång gedigen process. Han berättade för oss, när prisnämnden besökte hans ateljé i Oslo att han skapar 3–4 nya objekt om året.

Industriromantik präglar Sigurd Brongers smycken och hans inspiration är instrument och maskiner. När jag ser och känner på Brongers smycken, känner jag mig som en liten pojke som besöker ett tivoli eller fångas upp i en underlig sagomekanisk värld – jag glömmer allt annat runt omkring mig.

”Sigurd Brongers formkonst förändrar min bild av vad som är möjligt”, säger Ted Hesselbom, museichef, Röhsska museet.

Sigurd Bronger.
Sigurd Bronger. Foto Charlotta Lindgren

Priset delades ut vid en ceremoni på Göteborgs universitet den 5 november 2012. Under perioden november 2012 till februari 2013 visade Sigurd Bronger ett urval av sina objekt vid en utställning på Röhsska museet.

Dokumentärfilm

En kort dokumentär om Sigurd Bronger där vi får se konstnären och designern på närmare håll. Filmen är gjord av Stavfel produktion.

Sigurd Bronger
Sigurd Bronger är född i Oslo 1957. Han är utbildad guldsmed vid Oslo Yrkesskole och studerat ädelsmide och urmakeri vid Vakschool Schonhooven samt gravyr vid Royal stempel factory i Amsterdam. Sedan 1987 arbetar han som tekniker på NRK. Sigurd Bronger gör smycken som är till för att användas. Han använder material som trä, mässing och ädelmetaller och kombinerar dessa med ägg, ballonger eller glaslinser. Finmekanik blandas med humor. Han är en flitig utställare och har visat sina objekt bland annat på Nationalmuseet i Stockholm och Kunsthall i Bergen. Galleri RA i Amsterdam är hans ständige samarbetspartner och en av de få som säljer hans smycken.
Sigurd Bronger har mottagit flera priser, bland annat Norwegian Goldsmiths Design Award både 1996 och 2004. I boken ”Laboratorium Mechanum” presenteras samtliga av hans verk.

sigbronger.no