Ann-Sofie Back med diplom tillsammans med rektor Pam Fredman.
Foto Röhsska museet

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2014 till den svenska modedesignern Ann-Sofie Back

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris har beslutat tilldela Ann-Sofie Back årets pris om en miljon svenska kronor.

Det är första gången som Torsten och Wanja Söderbergs pris går till en svensk modeskapare.

– Ann-Sofie Back är en unik representant för den uppmärksammade svenska modescen som vuxit sig allt starkare under de senaste femton åren och som idag är av internationell klass. Från att ha betraktats som alltför smal i sitt uttryck har Ann-Sofie Back med tiden bevisat att hennes designidéer fungerar såväl för den enskilt kräsne modekonsumenten som för massmarknaden, säger museichef Tom Hedqvist.

Prisnämndens motivering

”Ann-Sofie Backs konstnärskap präglas av intuition och paradox. I en ständigt pågående kamp med det modesystem hon själv är en del av, har hon med obruten integritet utforskat vardagen och det socialt stereotypa. Med kontinuitet och bibehållen distans har hon med tiden fått belägg för hur man genom sin tro på en motståndets estetik skapar ett såväl kommersiellt som särpräglat mode.”

Priset delades ut i samband med en högtidlighet i Göteborg den 4 november, då även en utställningen ”Back. Allt ska bort!” av och med pristagaren öppnade på Röhsska museet.

Dokumentärfilm

I samband med årets pris visas också en kort dokumentär där vi får lära känna Ann-Sofie Back närmare. Filmen är gjord av Stavfel produktion, regi och producent: Carl Johan Engberg.

Ann-Sofie Back
Efter studier i mode vid Beckmans Designhögskola i Stockholm och Central St. Martins i London debuterade hon 2001 med huvudlinjen Ann-Sofie Back, för att sedan lansera BACK 2005. Ann-Sofie Back delar sedan 2009 sin tid mellan att vara kreativ chef för det egna företaget BACK och det H&M-ägda varumärket Cheap Monday. BACK är internationellt känt för sin avantgardistiska och särpräglade design som bland annat bärs av Lady Gaga, Kate Moss, Robyn, Rhianna, Icona Pop, Titiyo och HKH Kronprinsessan Victoria.

Ann-Sofie Back var under våren 2014 aktuell i utställningen Svenskt mode 2000-2015 på Sven Harrys Konstmuseum i Stockholm. Den 17 oktober visade Sveriges Television ett designporträtt av pristagaren i K-Special.