Pam Fredman, Ilkka Suppanen, Tomas Söderberg och Tom Hedqvist vid prisceremonin.
Foto Mikael Lammgård

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2015 till den finske designern Ilkka Suppanen

Röhsska museets prisnämnd har beslutat att tilldela den finska designern Ilkka Suppanen Torsten och Wanja Söderbergs pris 2015 på en miljon svenska kronor.

– Ilkka Suppanens utveckling från hyllad produktformgivare och pedagog till ideologisk designstrateg och visionär är beundransvärd, säger museichef Tom Hedqvist.

Ilkka Suppanens formgivning präglas av tid och tanke. Tid att tänka tanken. Med tillit och humanistisk blick sätter han innehållet före ytan och människan före formen. I Ilkka Suppanens värld görs det komplicerade enkelt och det enkla stort.

Priset delades ut vid en högtidlighet den 4 november 2015. Röhsska museet visade mellan den 5 november 2015 och 10 januari 2016 en utställning av och med årets pristagare.

Dokumentärfilm

I samband med årets pris visas dokumentärfilmen ”3 days with Ilkka Suppanen” där vi får lära känna årets mottagare av priset. Filmen är gjord av Stavfel produktion, regi och producent: Carl Johan Engberg.


Ilkka Suppanen
Ilkka Suppanen studerade arkitektur vid Tekniska högskolan och inredningsarkitektur och möbeldesign vid University of Arts and Design (Aalto University), båda i Helsingfors. Han avslutade sina designstudier vid Rietveld Academy, Amsterdam, 1992. År 1995 grundade han Studio Suppanen och arbetar sedan dess med internationella kunder som Artek, Axis, Cappellini, Ferlea, Leucos, Lucente, Nokia, Zanotta, Marimekko och många andra. Ilkka Suppanens produkter har visats på Venedigs biennaler, Milan Furniture Fair och MoMA i New York. Ilkka Suppanen är initiativtagare till Club of Helsinki, ett internationellt nätverk av designers, företagare, akademiker och politiker, med inriktning på global hållbarhet.

Studio Suppanen