Daniel Rybakken med diplom under prisceremonin.
Foto Mikael Lammgård

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017 till den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har beslutat att tilldela Daniel Rybakken årets pris om 1 miljon svenska kronor.

Prisnämndens motivering

”Daniel Rybakken förmår att lyfta design till en högre filosofisk nivå. Han reflekterar kring stora frågor såsom belysning och interiör, och utifrån detta tänkande skapar han projekt som inte följer designhistorien, utan i stället utvecklar denna. Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus.”

Rybakkens arbetar i gränslandet mellan konst och design. Hans huvudsakliga fokus är dagsljus och hur man artificiellt återskapar dess undermedvetna effekt.

Hans examensarbete från HDK 2008 tog sin utgångspunkt i hur dagsljuset påverkar oss. Bland annat väckte ett bord som efterskapade refektioner av solljus i golvet uppmärksamhet när det visades på möbelmässan i Milano samma år.

Rybakken har fortsatt att utforska ljus och belysning, som i en serie lampor för italienska Luceplan och i ljusinstallationen Daylight Entrance (Stockholm 2009), där 6500 lysdioder i ett slutet trapphus skapar en upplevelse av dagsljus inomhus. Som ljusdesigner har han idag vunnit internationellt erkännande med flera utställningar bakom sig, som Layers installation i Paris 2012. År 2014 fick han ett erbjudande om att inleda ett samarbete med finska Artek, grundat av Alvar Aalto 1935.

Priset delades ut vid en högtidlighet den 4 november 2017. Röhsska museet visade från den 5 november 2017 en utställning av och med årets pristagare på Stadsbiblioteket Göteborg.

Dokumentärfilm

Årets dokumentärfilm om prismottagaren är gjord av Stavfel produktion, regi och producent Carl Johan Engberg.

Daniel Rybakken
Daniel Rybakken är född i Oslo och utbildad på Högskolan för arkitektur och design i Oslo. Han har en Master i Fine Arts från Högskolan för design- och konsthantverk, HDK, vid Göteborgs universitet. Han bor och är verksam i Göteborg där han sedan 2008 driver Studio Daniel Rybakken.

Han har mottagit flertalet internationella utmärkelser för sin formgivning, bland annat det italienska designpriset Compasso dÓro 2014 och 2016, Red Dot Award 2007, Bruno Mathsson-priset 2011, London Design Medal 2013 och Hublot Design Prize 2015.

Rybakken arbetar med kunder som Luceplan, Ligne Roset, Galerie kreo, Spazio Rossana Orlandi och Asplund.

Daniel Rybakken Studio