Forskning som visar på vikten av vapenlagar belönas

Stockholmspriset i kriminologi 2020 tilldelas Philip J. Cook och Franklin E. Zimring, båda från USA, för deras evidensbaserade forskning kring vikten av vapenlagar. Prissumman är en miljon kronor.

Stockholmspriset i kriminologi är ett internationellt pris som utdelas av Stiftelsen för Stockholmspriset i kriminologi. Pristagarna utses av en oberoende internationell jury som leds av professorerna Lawrence Sherman och Jerzy Sarnecki.

Forskningen som årets pristagare utfört har avsevärt förbättrat möjligheterna att bekämpa skjutvapenrelaterat våld runt om i världen. I över fem decennier har pristagarnas evidensbaserade forskning belyst de positiva effekterna av restriktiv vapenlagstiftning och därmed stimulerat till viktiga politiska initiativ för att begränsa våld orsakat av skjutvapen.

Årets pristagare har utvecklat viktiga metoder för att påvisa och förstå vilken avgörande roll tillgången till skjutvapen har i relation till antalet dödsfall. De har på ett övertygande sätt kunnat motbevisa påståendet att tillgänglighet till skjutvapen inte skulle påverka volymen skador.

Om pristagarna

Franklin E. Zimring, William G. Simon Professor of Law vid University of California i Berkeley, USA. I mitten av 1960-talet kunde Zimring och hans kollegor bevisa att våld med olika slags vapen resulterade i olika antal dödsfall per attack. Hans forskning konstaterade även att mordstatistiken hade mer att göra med tillgängligheten till skjutvapen än med brottsutvecklingen. I sin bok ”Crime is Not the Problem”, påvisade han till exempel att våldsbrottsligheten var högre i England än i USA, men att antalet dödsfall från våldsamma attacker var mycket högre i USA – som har ett betydligt större antal skjutvapen i privata händer.

Philip J. Cook, ITT/Terry Sanford Professor Emeritus of Public Policy Studies och Professor Emeritus of Sociology and Economics, Duke University, Durham, USA. Under 1970-talet påbörjade Cook arbetet med att jämföra skillnader mellan tillgängligheten till skjutvapen i de 50 amerikanska delstaterna. Han kunde visa att antalet skjutvapenrelaterade självmord stod i stark korrelation till tillgängligheten till skjutvapen i respektive delstat. Därefter skapade han en modell som kunde förutspå antalet skjutvapenrelaterade dödsfall i förhållande till antalet skjutvapen på en viss plats. Modellen används idag för att studera en rad fenomen, bland annat hur stor risken är att polisen skjuter någon till döds.