Skyltdockor med kläder designade av Steinunn Sigurðardóttir.
Foto Mikael Lammgård

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2008 till den isländska modeskaparen Steinunn Sigurðardóttir

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten och Ragnar Söderbergs Stiftelser, har beslutat att tilldela den isländska modeskaparen Steinunn Sigurðardóttir 2008 års pris på en miljon svenska kronor.

Prisnämndens motivering

Efter att ha verkat i flera kända modehus har Steinunn Sigurðardóttir sedan 2000 lett en egen verksamhet från Reykjavik med stor internationell framgång. Hennes formgivning visar på en gedigen erfarenhet med en hög modegrad och finslipad kvalitetskänsla. Kollektionerna vittnar också om högtstående skräddarkunskap och materialkännedom. Med den isländska naturen som inspiration har Steinunn Sigurðardóttir givit Norden en respektingivande representant på den internationella modescenen.

Priset delades ut i samband med en högtidlighet på Röhsska museet i Göteborg den 4 november. Utställningen av och med Steinunn Sigurðardóttir visades på Röhsska museet mellan den 5 november 2008 och 22 februari 2009.