Harri Koskinen, svartvit.
Foto Timo Junttila

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2009 till den finske formgivaren Harri Koskinen

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten och Ragnar Söderbergs Stiftelser, beslutade tilldela den finske formgivaren Harri Koskinen 2008 års pris på en miljon svenska kronor.

Prisnämndens motivering

Harri Koskinen är en av de formgivare som nu lyser starkast i arbetet på att föra den nordiska designtraditionen vidare. Hans stora och breda produktion har ett unikt, stramt och konsekvent genomfört formspråk med tydlig nordisk förankring i kraven på god funktion, formens enkelhet och materialval, sådant som tillsammans skapar ett bestående värde. Samtidigt som han med stor framgång samarbetar med designintensiva företag i olika delar av världen, medverkar han aktivt i förnyelsen av sitt hemlands designindustri.

Priset delades ut i samband med en högtidlighet på Göteborgs universitet, Vasaparken, den 4 november.

Block. Design House 1996.
Harri Koskinen

Designern Harri Koskinen (född 1970) har studerat vid Designinstitutet i Lahti och vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors. 1998 grundade han sin ateljé Friends of Industry som erbjuder produktdesign och konceptuell design samt utställningsarkitektur. Harri Koskinens design kännetecknas av funktionalitet och strama estetiska drag. Koskinen är numera en av väldens mest kända unga designers. Under åren har han vunnit flera priser. Serien VAKIO som Koskinen designade för ISSEY MIYAKE.

Trots sin internationella karriär och sitt ständiga resande har Koskinen inte glömt sina rötter i den finländska landsbygden. Han föddes i den lilla kommunen Karstula i mellersta Finland.

harrikoskinen.com