Foto Magnus Söderlund

Söderbergska handelspriset 2010 till Anders Lönner

Det Söderbergska handelspriset tilldelas Anders Lönner för sina djärva strategier att utvecklat Meda till ett internationellt läkemedelsföretag.

Prisjuryns motivering

”Anders Lönner har genom nya och djärva strategier inom handeln med läkemedel, framgångrikt utvecklat svenska Meda AB till ett internationellt läkemedelsföretag.”

– Anders Lönner är en sann entreprenör i bemärkelsen att kunna förena nya idéer med praktisk handling på ett uppseendeväckande lönsamt sätt, säger Dag Klackenberg, ordförande i Söderbergska Handelsprisets jury.

Prisutdelningen och prisföreläsningarna ägde rum den 10 maj, på Yasuragi Hasseludden, utanför Stockholm, i samband med Svensk Handels årsstämma.

Anders Lönner

Efter examen 1971 vid Lunds universitet påbörjade Anders Lönner sin karriär i läkemedelsbranschen. Mellan åren 1991 och 1996 var han vice vd för Astra AB med ansvar för koncernens nordiska verksamhet. Lönner var tidigare vd för forskningsbolaget KaroBio. År 1999 tog han över Meda AB som allt sedan dess haft en mycket positiv utveckling. Anders Lönner avled 2018.