Modeshow av Henrik Vibskov. Foto Carsten Snejbjerg, Polfoto.
Foto Carsten Snejbjerg

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2011 till den danske modedesignern Henrik Vibskov

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten och Ragnar Söderbergs Stiftelser, tilldelade den danske modedesignern Henrik Vibskov årets pris om en miljon kronor.

Prisnämndens motivering

”Dansken Henrik Vibskov är 2011 års mottagare av Torsten & Wanja Söderbergs pris. Han har länge levererat modedesign med god funktion för en ung krävande publik och skapat formgivning för industriproduktion till en internationell marknad. Henrik Vibskov är med sina modevisningar och fria projekt en betydelsefull avantgardist inom modeindustrin. Med inslag som musik, installationer och performance skapar han med stor konstnärlig säkerhet.

Vibskov är främst herrmodedesigner, men står även för nyskapande dammode samt kollektioner av praktiska och moderiktiga accessoarer.Han är flitigt anlitad som föredragshållare och jurymedlem vid ett flertal institutioner i Europa.”

Modeshow av Henrik Vibskov. Foto Carsten Snejbjerg, Polfoto.
Modeshow av Henrik Vibskov. Foto Carsten Snejbjerg, Polfoto.

Priset delades ut vid en ceremoni i Göteborg den 4 november 2011. Ett urval av Henrik Vibskovs verk visades vid en separat utställning på Röhsska museet under tiden 5 november 2011 till februari 2012.

Dokumentärfilm

Vid prisutdelningen premiärvisades en dokumentärfilm om Henrik Vibskov gjord av Stavfel produktion.