Margrethe Odgaard
Foto Lars Gundersson

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2016 till den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, har beslutat att tilldela Margrethe Odgaard årets pris om 1 miljon svenska kronor.

Prisnämndens motivering

Margrethe Odgaard använder textil som utgångspunkt i sin formgivning. Infallsvinkeln är på samma gång hantverksmässig, taktil och genomarbetad – hon tänker med händerna. Utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier skapar hon sammanhang i en fascinerande process som är full av musikalitet. Hennes konstnärliga vision drivs av önskan om att skapa och berika på ett sätt där kunskap, idéer och färdigheter oupphörligt och generöst delas.

Hennes fokus som textilformgivare är färger, mönster och taktilitet. Hennes ständiga sökande efter nya sätt att utforska färg och mönster i materialet.

Förutom att driva egen studio, utgör Margrethe Odgaard en del av designduon Included Middle tillsammans med möbelformgivaren Chris L. Halstrøm. De designar möbler utifrån två enkla frågeställningar ”Vad händer om färg eller mönster ses som något som tyder på en form?” och ”Vad händer om formen ses som något som tyder på ett mönster?”.

Priset delades ut vid en högtidlighet den 4 november 2016. Röhsska museet visade från den 5 november 2016 en utställning med årets pristagare.

Bord med föremål formgivna av Margrethe Odgaard.
Margrethe Odgaards utställning på Röhsska museet. Foto Mikael Lammgård.

Dokumentärfilm

I samband med årets pris visas en dokumentärfilm om Margrethe Odgaard och hennes arbete. Filmen är gjord av Stavfel produktion, regi och producent: Carl Johan Engberg.

Margrethe Odgaard
Margrethe Odgaard är utbildad på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering med ytterligare studier vid Rhode Island School of Design i USA. År 2013 startade Margrethe Odgaard sin egen designbyrå i Köpenhamn. Innan dess arbetade hon som tryckassistent på The Fabric Workshop and Museum in Philadelphia i USA och som textildesigner för modeföretaget EPICE i Paris. Hon har också samarbetat med kunder som Muuto, Georg Jensen Damask, Ikea och Hay. Odgaard har utvecklat sitt eget färgindex som hon kallar Popsicle Index och som hon använder och vidareutvecklar inom sina olika projekt. Förutom att driva egen studio utgör hon en del av designduon Included Middle.

margretheodgaard.com