Projektledare
Johan LindholmProjektförvaltare
Umeå universitetBeviljat belopp
752 000 SEKÅr
2024
Forskningsprojektet syftar till att undersöka om och hur Högsta domstolens (HD:s) roll i det svenska rättssystemet har förändrats under de senaste femtio åren. Tidigare betraktades HD främst som andra domstolar och som avgjorde mål som en tredjeinstans. På senare tid har dock domstolens funktion skiftat mot att i högre grad fokusera på att vägleda rättstillämpningen och agera som en prejudikatinstans. Konstitutionella bestämmelser och frågor är också numera vanligare och viktigare i HD, vilket för vissa kan uppfattas som en förskjutning av makt från politiska till juridiska institutioner.
Forskargruppen bakom projektet vill systematiskt undersöka dessa förändringar genom att analysera HD:s rättspraxis, justitierådens (domarnas) roll inom HD samt HD:s relation till de politiska institutionerna och till övriga domstolar. Projektet kommer bland annat att utforska relationen mellan HD och de politiska institutionerna, liksom analysera hur enskilda domare påverkat och påverkar rättsutvecklingen. De har skapat en unik databas med över 2000 rättsfall från perioden 1981–2022, vilket möjliggör en djupare förståelse av hur HD och dess funktion i rättssystemet har utvecklats.
Genom sina resultat kommer projektet att bidra till en djupare förståelse av hur HD fungerar och förändras, men i förlängningen även av rättssystemet i övrigt. Denna kunskap är avgörande för att förstå balansen mellan juridisk och politisk makt i samhället och är av såväl nationellt som internationellt intresse.