Hand med mobiltelefon som visar programmet Enter Mölndal.
Foto Mölndals stad

Mölndals stadsmuseum levandegör historien

Den 22 september 2019 släpps appen ENTER Mölndal – Tulebosjön – en platsspecifik upplevelse om de bronsåldersfynd som gjorts vid Tulebosjön i Kållered.

ENTER Mölndal är resultatet av projektet Gestaltade platser, medskapande historia i närmiljön som drivs av Mölndals stadsmuseum i samarbete med RISE Interactive och Marika Hedemyr Projects och genom stöd av Torsten Söderbergs Stiftelse.

Intill Tulebosjön i Kållered har arkeologer gjort ett mycket stort fynd av kokgropar i rad. Under bronsåldern fanns här eldar som brann i långa rader längs åsen, ovanför det som nu är badplatsen. Platsen har väckt många frågor hos forskare. Varför byggde man kokgroparna just här vid sjön? Och vad användes de till? I appen får man uppleva olika alternativ och genom augmented reality (AR)-teknik ges en unik möjlighet att resa i tiden och uppleva hur platsen kan ha sett ut för flera tusen år sedan.

Syftet med projektet är att öka medvetenheten om det historiska djupet i närmiljön och stimulera en gemensam ansvarskänsla för platsen – kulturarvet – och dess utveckling. I juni 2019 lanserades även ENTER Mölndal – Kvarnbyn.

Man behöver en smartphone med stöd för ARKit eller ARCore. Appen laddas ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. För promenaden behövs hörlurar men ingen internetuppkoppling. Upplevelsen vänder sig till familj och barn från 9 år.