Publicerad
2024-01-11Uppdaterad
2024-02-09De bidragande institutionerna i båda länder har många föremål i samlingarna som i en förändrad omvärld nu blivit mycket aktuella. Utställningen kommer att bygga på samverkansforskning över nationsgränser och mellan institutioner i respektive land.
– Rysslands försök att radera Ukrainas nationella identitet och kulturarv gör att det är angeläget att, på vetenskaplig grund och genom samarbete mellan forskare och institutioner i båda länder, synliggöra Ukrainas historia. Utställningen är en spännande möjlighet att göra det och att lyfta fram perioder då Ukrainas och Sveriges vägar korsats genom till exempel handel, bosättning, politiska och diplomatiska förbindelser. Det glädjer oss att medverka till denna samverkansforskning och utställning, säger Maria Söderberg, ordförande för Torsten Söderbergs Stiftelse.
Statens försvarshistoriska museer med generaldirektör Helene Rånlund och Fabian Arnheim chef vid Armémuseum, Riksarkivet med riksarkivarie Karin Åström Iko, och Nationalmuseet för Ukrainas historia under andra världskriget med generaldirektör Yurii Savchuk – koordinerar förberedelserna av utställningen Korsvägar. Samverkan med flera betydande aktörer i båda länder, till exempel Statens historiska museer och Nationalmuseum för Ukrainas historia, kommer leda till ny kunskap om Ukrainas och Sveriges korsande vägar och om enskilda föremål, bland annat om Armémuseums fansamling som är en av världens största, varav ungefär ett 100-tal fanor är ukrainska.
Utställningen Korsvägar: Sverige-Ukraina genom 1000 år öppnar 22 februari 2024 på Armémuseum i Stockholm.
Torsten Söderbergs Stiftelse finansierar i tillägg ett forskningsprojekt vid Historiska museet i Stockholm som leds av docenten, chefen för Nationalmuseet för Ukrainas historia, Fedir Androshchuk som studerar Sverige och Ukraina i museal samlingshistoria och utställningsnarrativ.
Det översta fotot visar Filip Orliks konstitution från 1710, en av Ukrainas viktigaste urkunder och som idag finns på Riksarkivet. Fotograf är Johanna Fries Markiewicz, chef för Riksarkivets enhet för bevarande och konservering och involverad i utställningen Korsvägar.