Möjlighet att begränsa skjutvapenrelaterat våld – internationella forskare prisas

H.M. Drottningen utdelar vid en högtidlig digital prisceremoni, Stockholmspriset i kriminologi 2020 till professorerna Philip J. Cook och Franklin E. Zimring.

De får priset för evidensbaserad forskning om skjutvapenrelaterat våld och vikten av vapenlagar. Prissumman är en miljon kronor. Justitieminister Morgan Johansson talar om relevansen för dagens situation och pristagarnas forskning presenteras. Musik från Gyllene salen i Stockholms Stadshus.

Se prisceremonin den 15 juni kl. 19.00 – 19.30, direkt eller i efterhand

Ta del av programmet för prisceremonin

Priset är internationellt och utdelas av Stiftelsen för Stockholmspriset i kriminologi. På grund av pandemin utdelas 2020 års pris vid en digital ceremoni 2021. Pristagarna utses av en internationell, oberoende jury som leds av professorerna Lawrence Sherman och Jerzy Sarnecki.

Pristagarnas forskning har avsevärt förbättrat möjligheterna att bekämpa skjutvapenrelaterat våld runt om i världen. I över fem decennier har deras evidensbaserade forskning belyst de positiva effekterna av restriktiv vapenlagstiftning och därmed stimulerat till viktiga politiska beslut för att begränsa våld orsakat av skjutvapen. De har utvecklat viktiga metoder för att påvisa och förstå vilken avgörande roll tillgångentill skjutvapen har i relation till antalet dödsfall och har på ett övertygande sätt kunnat motbevisa påståendet att tillgänglighet till skjutvapen inte skulle påverka volymen skador.

Om pristagarna

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är krim_2020-b.jpg

Franklin E. Zimring, William G. Simon Professor of Law vid University of California i Berkeley, USA. I mitten av 60-talet kunde Zimring och hans kollegor bevisa att våld med olika slags vapen resulterade i olika antal dödsfall per attack. Hans forskning konstaterade även att mordstatisktiken hade mer att göra med tillgängligheten till skjutvapen än med brottsutvecklingen. I sin bok ”Crime is Not the Problem”, påvisade han till exempel att våldsbrottsligheten var högre i England än i USA, men att antalet dödsfall från våldsamma attacker var mycket högre i USA – som har ett betydligt större antal skjutvapen i privata händer.

Philip J. Cook, ITT/Terry Stanford Professor Emeritus of Public Policy Studies och Professor Emeritus of Sociology and Economics, Duke University, Durham, USA. Under 70-talet påbörjade Cook arbetet med att jämföra skillnader mellan tillgängligheten till skjutvapen i de 50 amerikanska delstaterna. Han kunde visa att antalet skjutvapenrelaterade självmord stod i stark korrelation till tillgängligheten till skjutvapen i respektive delstat. Därefter skapade han en modell som kunde förespå antalet skjutvapenrelaterade dödsfall i förhållande till antalet skjutvapen på en viss plats. Modellen används idag för att studera en rad fenomen, bland annat hur stor risken är att poliser skjuter någon till döds.

Om priset

Stockholmspriset i kriminologi är ett internationellt pris som delas ut årligen. Bakom priset står Stiftelsen Stockholmspriset i kriminologi som grundats av svenska staten och Torsten Söderbergs Stiftelse. Priset delades ut för första gången år 2006. Även några internationella organisationer bidrar på ett viktigt sätt till priset.

Det delas ut för framstående bedrifter inom kriminologisk forskning eller för den praktiska tillämpningen av forskningsresultat avseende brottsbekämpning och främjandet av de mänskliga rättigheterna. Den oberoende internationella prisjuryn leds av professorerna Lawrence W. Sherman och Jerzy Sarnecki. Prisutdelningen sker vanligen i Stockholms stadshus i anslutning till Stockholm Criminology Symposium som arrangeras av Brottsförebyggande rådet, Brå.

Torsten Söderbergs Stiftelse och priset

Stockholmspriset i kriminologi, Stockholms universitet

Stockholm Criminology Symposium, Brå